Печалбата на банковата система за 2020 г. възлезе на 815 млн.

...
Печалбата на банковата система за 2020 г. възлезе на 815 млн.
Коментари Харесай

Банките отчетоха месечна загуба през декември

Печалбата на банковата система за 2020 г. възлезе на 815 млн. лева, което е едвам 49% от финансовия резултат, регистриран за 2019 година Нещо повече, в края на ноември данните на Българска народна банка посочваха, че банковата облага е по-висока - 866 млн. лева Следователно през последния месец на миналата година банките като цяло са отчели месечна загуба - за първи път от доста години.

На какво се дължи негативният финансов резултат на банките през декември? Рекордно ниските лихви по заемите, които се резервираха такива съвсем през цялата минала година, безспорно намаляват приходите от главната активност на банките. Дори и увеличаващите се такси мъчно компенсират намалелите приходи от лихви по заемите. Това става все по-трудно, откакто европейският правилник за преводите в границите на Европейски Съюз оряза значително опцията банките у нас да надуват таксите за евровите преводи. Вече цяла година те са приравнени на цената на преводите в левове на вътрешния пазар, от което по самопризнание на самите банки те са изгубили към 100 млн. лева доходи.

Нетните доходи от лихви през 2020 година са в размер на 2,65 милиарда лева - с към 100 млн. лева по-ниски от преди година. А от такси и комисиони трезорите са събрали чисто 1,039 милиарда лева при 1,106 милиарда лева през 2019 г. 

По-сериозната причина за регистрираната загуба през декември, както и за сериозния спад на облагата за цялата 2020 година, са доста по-големите разноски за провизиране за евентуални бъдещи заеми.  Направените разноските за амортизация на заеми за цялата 2020 г. са в размер на 876 млн. лева, показва Българска народна банка. Сумата е двойно по-голяма от тази през 2019 г. - тогава разноските за обезценка бяха 431 млн. лева Само през декември 2020 година банките са заделили 44 млн. лева за провизиране на неприятни заеми. 

В същото време статистиката на Българска народна банка демонстрира, че делът на неприятните заеми в банковата система действително не се усилва, а понижава, макар трусовете, които пандемията предизвиква в редица браншове в страната. Това може да се изясни с прелюдия напролет мораториум върху част от заемите, при който банките разсрочиха 9 милиарда лева в началото за 6-месечен период, а по-късно той бе продължен на 9 месеца.

Заделените по-големи разноски за амортизация на заеми през предходната година демонстрират, че банките са извънредно внимателни и чакат след приключването на мораториума, делът на неприятните заеми доста да се увеличи. Правейки по-големи разноски за покриване на необслужвани заеми, те се пробват да минимизират загуби от увеличение на броя на тези заеми ". Около 20% от разсрочените заеми ще останат несъбираеми след мораториума ", прогнозира председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов. Прогнозата обаче бе направена преди втория локдаун, а в случай че има и трета COVID-вълна с следващо затваряне на някои браншове, този % ще набъбне повече.

За интервала на пандемията необслужваните заеми на жители и компании в банките са намалели с общо 289,1 млн. лв. или с над 4.9% - от 5875,71 млн. лв. през март 2020-а, до 5586,61 млн. лв. в края на годината, демонстрира. Като се има поради, че заемите за този интервал са нарастнали с 2,369 млрд. лв. (3.85%) от 61,554 милиарда а 63,923 млрд. лв., делът на необслужваните заеми в тях се е свил от 9,55% на 8,74%. Независимо от спада, по този индикатор България остава на опашката в Банковия съюз.

ЛИХВИ

Лиxвeнитe пpoцeнти пo нoвooтпycнaтитe ĸpeдити пpeз 2021 година щe ce пoвишaт зapaди oчaĸвaния cĸoĸ нa нeoбcлyжвaнитe зaeми в бaнĸoвитe пopтфeйли. Toвa пpoгнoзиpa БHБ в пocлeдния cи тpимeceчeн дoĸлaд, ĸaтo ce бaзиpa нa пpeдcтoящoтo изтичaнe нa мяpĸaтa зa oтcpoчвaнe нa плaщaниятa пo бaнĸoвитe зaeми. Ocвeн pъcт нa лиxвитe, цeнтpaлнaтa бaнĸa oчaĸвa дa бъдaт зaтeгнaти и ycлoвиятa зa oтпycĸaнe нa ĸpeдити.

B peзyлтaт нa пo-cтpoгитe изиcĸвaния, yвeличeния paзxoд зa зaeмитe и изтичaнeтo нa чacтния мopaтopиyм, БHБ oчaĸвa пpeз 2021 година също по този начин зaбaвянe нa ĸpeдитния pacтeж. C пocтeпeннoтo възcтaнoвявaнe нa чacтнoтo пoтpeблeниe и инвecтициитe бaнĸaтa oчaĸвa тeмпът нa нapacтвaнe нa ĸpeдититe зa фиpми и дoмaĸинcтвa дa ce ycĸopи oтнoвo пpeз 2022 г.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР